Om Axel Gauffin

När jag våren 2020 skulle skriva b-uppsats i konstvetenskap valde jag Ivan Aguéli. Som så många andra som skriver om Aguéli färlitade jag mig på Axel Gauffins biografi i två delar. Det väckte mitt intresse fär Gauffin, en viktig person i svensk konst- och kulturhistoria men som inte fått mycket uppmärksamhet. Här samlar jag de böcker och dokument jag har samlat på mig samt sådant jag hittat som jag tycker är intressant, lite som en dagbok kan man väl säga.

Min b-uppsats finns här.

Digitalt material på nätet

Det finns inte mycket om Gauffin på nätet, men här är en del.

Ett urval av böcker och annat material som jag har samlat på mig

Uppsatser och avhandlingar

Jag känner inte till någon uppsats eller avhandling som handlar om Axel Gauffin, men här är några där Gauffins verk används på något sätt. Som du ser är det företrädesvis Aguélibiografin som förekommer.

Besök på Nationalmuseums arkiv

2020-09-15: Idag var jag på besök på Nationalmuseums arkiv på Skeppsholmen i Stockholm. Mitt första besök på liknande arkiv eller bibliotek. Man får kontakta dem på förhand, säga till vad man vill titta på så de kan hämta det ur arkivet och boka en tid. Sen kommer man dit, får det material man begärt och får sitta i deras läsesal och titta igenom det. Jag hade bett att få se Gauffins sparade dokument från arbetet med Aguélibiografin vilket visade sig vara två kartonger med en mängd dokument. Jag fotade av allt med telefonen vilket blev runt 800 bilder. De måste jag nu gå igenom för att se vad som är värt något. Ett problem inser jag är att läsa deras handstil. Man skrev vackert på 40-talet, men inte alltid så lätt för oss att läsa. Det blir säkert fler besök där.

Biografi som uppsats eller avhandling

2020-08-11: Jag skrev min b-uppsats med biografisk metod och fastnade tidigt för att kanske i framtiden skriva en uppsats som en biografi. Redan när jag skrev den uppsatsen fastnade jag för Axel Gauffin och efter en tids letande kunde jag konstatera att det har skrivits väldigt lite om Gauffin själv. Framförallt har det inte skrivits någon biografi om mannen som själv skrev biografier om flera av Sveriges stora konstnärer som Ivan Aguéli, Olof Sager Nelsson, Marcus Larsson osv. Av en slump egentligen hittade jag Jeff Werners avhandling om Nils Nilsson som är skriven, i alla fall delvis, som en biografi. Jeff skriver själv tidigt i boken:

Är det möjligt att på fullaste allvar och med den vetenskapliga hedern 
i behåll skriva en akademisk avhandling i form av en biografi? Det är en fråga
som har varit en ständig följeslagare under arbetet med denna bok, som också
är ett försök till svar.

Du kan ladda ner Jeff Werners avhandling från den här sidan, det är intressant läsning, speciellt om du är intresserad av konstnärsbiografier.