Tiggeriförbud är som sprayburken i Lorry

Häromdagen skrev Richard Appelbom en ledare om att antalet tiggare har minskat i Västerås. VLT publicerade en länk till ledaren på sin Facebooksida med frågan: ”Vad tycker du, bör Västerås införa tiggeriförbud?” Du kan inte ana vad som hände sen. Eller jo, det kan du förstås.

Jag läser kommentarerna på Facebook och blir orolig för samhällsklimatet. Efter att ha läst igenom över 100 kommentarer kan jag konstatera: att många vill förbjuda tiggeri för de är obekväma med att möta tiggare utanför affären, att många gör sig lustiga och menar att tiggarna har rest hem på semester, att många menar att tiggeriet ska förbjudas för att människor utnyttjas på ett organiserat sätt, och att många har en väldigt fördomsfull och t.o.m. hatisk syn på sina medmänniskor.

Jag är liksom många av er också obekväm med att möta tiggare utanför affären. Men jag anser att det är mitt problem att hantera och att göra mig mer bekväm är ingen anledning till att förbjuda tiggeriet. Därtill ger jag heller aldrig pengar eller annat till tiggare utan väljer att hjälpa utsatta människor på andra sätt. Däremot säger jag dock alltid hej, precis som jag gör till andra människor. För de är ju faktiskt människor, vilket jag undrar om alla som kommenterat på Facebook tycker.

Det kan naturligtvis vara så att tiggeriet är organiserat och att människor utnyttjas. Jag har inga belägg för det men det är möjligt. Att då förbjuda tiggeriet för just den orsaken ter sig för mig dock som att förbjuda symptomen och inte grundorsaken. Lite som att kissa på sig för att värma sig några sekunder. Kommer du ihåg Lorry-sketchen om sprayburken som får all ”skit” att försvinna? Tiggeriförbudet är som den sprayburken.

Sen det där med att tiggarna har blivit förre för att de åkt hem på semester. Det kanske är så. Men om nu tiggeriet är organiserat och dessa människor har det som jobb, varför skulle de inte få ha semester precis som alla andra? Kollektivavtal för tiggare, kanske? Om man nu tror på kollektivavtal.

Jag menar förstås inte att du och andra inte får tycka att ett tiggeriförbud vore bra. Det får ni förstås. Men jag skulle uppmana till lite mer eftertänksamhet om varför ni gör det, vilka argument som ställningstagandet vilar på. För om tiggarna såg ut som vilken svensk som helst, som de som kommenterar på Facebook, skulle vi då ens ha denna diskussion? Antagligen inte, gissar jag. Så vad är fördomarna och hatet då om inte rasism?  Jag har inte lösningen på hur vi gör livet för dessa människor så drägligt att de inte behöver tigga, men jag vet att lösningen inte finns bland fördomar och hat.

Photo by Jeremy Yap on Unsplash.