VLT slutar ge gratis annonsplats till Svenska kyrkan

Idag kom det fram i sociala medier att VLT har beslutat att sluta ge gratis annonsplats till bio och Svenska kyrkan.

Och egentligen ser jag inget konstigt med det.

VLT:s chefredaktör Daniel Nordström försökte förklara och försvara beslutet i en Facebooktråd. Det gick väl så där.

Han skrev bland annat: ”Det stämmer däremot att vi inte längre kommer att publicera kyrkligt och bio gratis i Idagspalten” och ”Kyrkan och bio sorteras bort. Båda är verksamheter som hänvisas till annonsplats. Det är skillnad på dessa verksamheter och mer ideella arrangemang”.

Lite rörigt blev det när andra personer började argumentera med Daniel Nordström om precis vad han menade med en ideell organisation eller verksamhet. Jag uppfattade inte att de två parterna kom till någon gemensam syn, tyvärr.

En ganska poänglös diskussion, tyvärr, även om jag kan sympatisera med de som försökte argumentera med chefredaktören.

Det är förstås ändå så att VLT/Mittmedia är i sin fulla rätt att besluta om vad deras sidutrymme används till. Vill de inte ge Svenska kyrkan gratis utrymme så får de förstås tycka det. Det har vi inget att göra med egentligen.

Jag kan förstås tycka det är tråkigt för Svenska kyrkan berör så många människor i Västerås, många som inte kan ta till sig information på webben, i app osv.

Men det är också så att likväl som VLT kan välja så kan också Svenska kyrkan. Och det finns ju alternativ.

Är det så att Svenska kyrkan kan nå ut till människor via Västerås tidning istället för VLT, so be it.

VLT verkar säga att money talks. Då kan Svenska kyrkan likaväl säga money walks.

(Ursäkta alla engelska uttryck, men jag kom inte på någon bra svensk variant.)

Jag har onekligen ett sådant jobb så det är viktigt för mig att hålla koll på vad som händer och sker. Så jag prenumererar personligen på VLT och läser den i pappersform ibland på jobbet.

Men skulle jag ha ett annat jobb skulle jag säkert inte prenumerera. Och det tycker jag är tråkigt för jag är en stor anhängare av kvalitetsjournalistik och speciellt bra lokal journalistik. Jag tror den behövs och jag är beredd att lägga pengar på den.

Slutligen, sluta käbbla med VLT om vad som är eller inte är ideell verksamhet. De har bestämt sig och de har de all rätt att göra.

Titta istället på möjligheterna för Svenska kyrkan att nå ut på andra sätt. Ibland händer det att när en dörr stängs så öppnas andra.

Foto: Sniper zeta