Var kommer hatet ifrån?

Jag är förstås inte den enda eller första att undra, var kommer allt hat ifrån i dagens Sverige? Fram tills ganska nyligen så har jag trott att vi ändå var ganska överens i Sverige, förutom en liten minoritet som alltid har hatat och kastat skit på andra (t.ex. nazister). Jag trodde vi ändå var överens om synen på människan, att varje människa har ett värde och att vi ska behandla varandra med respekt.

Men det verkar ha helt ändrats. Nu förekommer öppet fördomar, hat och hot framförallt på sociala medier. Inte bara från anonyma trollkonton utan från människor som helt öppet står för att vissa människor är mindre värda och att de ska behandlas därefter. Att säga att alla ”muslimer är terrorister” och kalla unga människor, som i många fall faktiskt är barn, för ”skäggbarn” är vanligt.

Det råa hatet, språkbruket och att skylla alla problem i samhället på en viss grupp människor känns inte det igen? Om du inte ser paralleller till Hitlers Tyskland då tycker jag du har satt på skygglapparna. Hitler skyllde förlusten i första världskriget och Tysklands urusla ekonomi på judarna. Och när han misslyckats med att ta makten med våld bytte han taktik och tog makten den demokratiska vägen. Det han också gjorde var att långsamt normalisera synen på judarna och hatet. Där finns det otäcka paralleller mot vad som sker idag.

Det får mig att tänka på slutfrasen i Martin Niemöllers berömda dikt: ”Sedan hämtade de mig, och då fanns ingen kvar som protesterade.” Vad gör du när du hatat och tryckt ner en grupp människor? Börja med nästa, förstås, det finns alltid någon annan att skylla på. Problemet blir då att förr eller senare är du en i den gruppen, den grupp som det spottas på, som hatas, som förtrycks. Vad gör du då?

Ta beslutet om att ge 9.000 ensamkommande barn en ny chans till att få stanna i Sverige. Man kan tycka olika om förslaget och hur det utformats, om det är rättvist eller inte osv. Men att så uppenbart hata denna grupp medmänniskor ligger bortom mitt förstånd.

Du kanske inte är kristen men Bibeln har en hel del smart att säga om detta som vi kan ta till oss. T.ex. ”Allt vad ni vill att människor­na skall göra för er, det skall ni också göra för dem” (Matt 7:12). Eller Petrus som säger: ”Nu förstår jag verkligen att Gud inte gör skillnad på människor utan tar emot var och en som fruktar honom och som gör vad som är rättfärdigt, vilket folk han än tillhör” (Apg 10:34-35). Det är tydliga riktlinjer för hur du bör behandla människor som du kan använda oavsett om du är kristen eller inte och oavsett vilken religion andra har.

Notera att jag inte nödvändigtvis menar att det bara är anhängare av ett visst parti som beter sig så här. Det förekommer i de flesta partier i olika utsträckning. Och det är förstås lika allvarligt oavsett var det förekommer.

Sånt här gör mig än mer besluten att stå upp för det jag tror är rätt, det jag trodde de allra flesta trodde var rätt. Du som är en av dem som sprider detta hat idag kommer förstås inte bli övertygad och ändra den väg du har slagit in på. Du kommer fortsätta sprida dina fördomar och fortsätta hata dina medmänniskor, helt utan grund. Men jag hoppas att jag kanske kan nå igenom till några som ännu inte helt har öppet börjat hata. Jag tror trots allt att det finns hopp för alla människor och att alla har något gott inom sig, även om det inom vissa ligger förtryckt och gömt djupt inombords.