Agerar vi likadant mot alla människor?

Starbucks har uppmärksammats en del nyligen för incidenter i deras caféer i USA där minoriteter, oftast svarta kunder, har bemötts olika än vita kunder. De stängde alla sina caféer i USA en dag för att utbilda sin personal och gjorde det bland annat genom att visa den här videon.

Det är inte ofta jag får en tår i ögat men när jag såg den här videon fick jag det. Att ens tänka vad vissa människor får utstå bara för att de är annorlunda än normen (vad nu normen är, förresten).

I USA är det kanske svarta som främst utsätts för denna diskriminering. Men det finns andra människor – muslimer, hbtq-personer osv. som drabbas på samma sätt, varje dag – här i Sverige.

Det är en skam och tycker du annorlunda är du en skam också. Så enkelt är det.

Vi måste ständigt arbeta för att förbättra vårt samhälle så att alla människor känner sig hemma och välkomna. Följer man lagar och regler och visar respekt för andra förtjänar man också vår respekt.

Och det är klart det är lätt för mig att säga. Jag är inte den som diskrimineras mot, vad jag vet i alla fall. Ibland har jag skömtsamt sagt att jag är så lite mångfald som man kan vara.

Men vi måste ta tag i detta, helt enkelt.