Lokalpress

Jag funderar ofta på det här med lokalpress. Hur vi pratar om pressens situation, hur papperstidningen dör ut, hur Facebook och Google äter upp annonspengar, hur lokalredaktioner läggs ner. Det tycker jag är intressant ur många aspekter som jag tror har intima samband, t.ex. synen på demokrati, klyftan mellan storstäder och landsbygd mm.

Idag läste jag den här artikeln i DN. Den handlar om Hofors, en liten kommun där det inte finns någon pressnärvaro längre, i alla fall inte som är baserad med kontor i kommunen.

I Hofors finns Hoforsbloggen, ett lokalt initiativ av Peter Hillblom. Han beskriver hur det började:

Efter ett yrkesliv utanför hemorten hade han flyttat tillbaka till Hofors 2009 för att få mer tid att fiska. Han märkte fort att centrum inte såg likadant ut som när han lämnade, mycket han tog för givet som barn var nu borta.

Han började skriva om förändringarna på sin blogg. Han anmärkte att posten allt oftare kom på eftermiddagen, att det lokala bankkontoret inte längre hanterade kontanter, han anklagade ”Löfven och hans gangsterkamrater” för att ligga bakom platsbristen på svenska sjukhus.

Artikeln i DN handlar också om lokal demokrati, om Hoforsbon och stålverksarbetaren Kent Andersson som också är politiker. Han var med och startade Hoforspartiet som nu går in i sin andra valrörelse, som kommunens näst största parti.

Det är inte ovanligt att ha lokala partier i kommunsverige. Ofta är de baserade på en eller ett fåtal frågor, inte sällan ett missnöje med något, något som de traditionella partierna inte har lyckats eller inte velat plocka upp.

Just det här med en lokal medianärvaro intresserar mig jättemycket. I Västerås har vi visserligen VLT, P4 radio Västmanland, SVT Västmanland, Västerås Tidning samt Västmanlands Nyheter. Det är mer än många mindre orter har runt om i Sverige.

Men jag undrar om västeråsaren känner att det finns media som bevakar just det de är intresserade av, just vad som händer i deras kvarter, i deras liv?

Jag skulle gissa att många tycker att det inte finns media som täcker just det.

Och hur skulle vi då kunna göra för att få till det? Är modellen Hoforsbloggen vägen framåt?

Kanske det.

Jag tänker så här.

Att om någon kunde få med sig ett antal intresserade människor från runt om i kommunen att rapporter om vad som händer runt dem, i deras kvarter, i deras liv. Sen skulle någon annan kunna fungera som redaktör, spindel i nätet om du vill och publicera dessa rapporter på en webbplats.

Det skulle i princip vara helt ideellt arbete för intäkter från annonsörer, sponsorer eller prenumeranter skulle inte finnas på ett bra tag.

Men tänk om man satte ett prenumerationspris på 10 kr i månaden för att få läsa alla nyheter på sajten, att den var helt prenumerationsdriven. Fick man då med sig 10.000 västeråsare att betala hade man intäkter på 100.000 kr per månad. Det skulle räcka till en heltidsstjänst eller flera deltider.

Är det möjligt tror du?

Jag tror att det inte är helt utom räckhåll. Jag skulle själv lätt betala för det.