Läste ut Bibeln

Häromkvällen läste jag ut Bibeln. Ja, från pärm till pärm. Inte på samma kväll förstås utan över ganska många månader. Men så blev jag klar med sista delen, Uppenbarelseboken (som för övrigt är en av de häftigare delarna, tycker jag).

Det här var första gången jag läste pärm till pärm. Jag har läst nästan hela Bibeln tidigare men delar här och där. Denna gången ville jag läsa just i ordning och hela skriften.

Det tog ett tag och ändå var jag inte jättenoga med att stanna och grunna på allt. För det är så med Bibeln, att nästan allt kräver bearbetning, att man verkligen funderar på vad som står, vad det betyder och hur det påverkar en själv.

Så denna gången gick det lite fort, men jag var ute efter just en överblick mer än detaljstudie kan man väl säga.

Intrycken då? Ja, det är väl att Gamla testamentet bitvis är tungt och svårt att tränga igenom. Historieberättandet som om Noa är lättsammare men att få en hel sida men namn och stamtavla är mindre kul. Gudsbilden är också tyngre och mörkare. Det är mycket dödande och fördömande.

När Jesus kommer in i bilden blir det förstås roligare. Evangelierna är väldigt givande och breven från apostlarna levandegör berättelsen. Budskapen i NT är lättare att ta till sig och blir mer betydande, tycker jag.

Så inget revolutionerande där, ungefär samma som alla som tidigare läst ut Bibel tror jag.

Nu börjar jag om, tänker jag, och ska ge varje del mer tid.