Två dagar i Rättvik

Jag har precis kommit hem efter (nästan) två dagar med i Rättvik med stiftsstyrelse, domkapitel och egendomsnämnden i Västerås stift.
Det var egentligen bara en dag – lunch till lunch – men med resorna fram och tillbaka blev det i praktiken två dagar. Programmet var fullt med information, diskussioner, god mat och mycket annat.

Det hela började med mitt första sammanträde som ledamot i stiftsstyrelsen. Vi hade inga tunga eller kontroversiella ärenden på dagordningen så det gick lugnt till (det gör det kanske alltid, vi får se).
Speciellt två saker kommer finnas med mig länge än.

Den första är Biskop Mikael Mogren som inledde med att föreläsa om Johannes 1:1-15. Han gav oss ny kunskap och insikt om den bibeltexten på ett både underhållande och undervisande sätt, en ovanlig kombination. Fick jag önska så skulle jag gärna lyssna på Mikael föreläsa om Bibeln varje dag. Vilken ynnest det vore.

Det andra riktigt bra minnet jag tar med mig är det pass vi hade med stiftsstyrelsen. Vi satt i en ring, presenterade oss och pratade om många av de viktiga frågor som ligger framför oss denna mandatperioden. Det är en stor ära att få arbeta tillsammans med denna samling engagerade och erfarna människor (och då menar jag förstås också alla som arbetar på stiftskansliet).

En stor del av tiden gick åt till genomgångar av olika aspekter av vad stiftet gör och hur det arbetar. Lite korvstoppning blev det förstås.

Låt mig lägga till en annan sak jag tar med mig: hur mycket jag älskar Svenska kyrkan. Det är ingen unik insikt från dessa dagar förstås men ändå. Jag fick känslan när jag satt där i Rättvik och lyssnade på biskop Mikael och andra att Svenska kyrkan är varm och inkluderande familj där jag känner mig hemma. Nu vill jag göra mitt bästa för att andra ska känna likadant för Svenska kyrkan.