Två mikrofoner till en ingång

Jag har börjat spela in ljudet till en del av mina videor med en Zoom H1 digital inspelare. Det blir visserligen lite mer pill i redigeringen för att matcha ljud med video men kvaliteten blir superbra och inspelningen mer pålitlig. Hur får jag till inspelning av två myggor med bara en ljudingång då?

Oftast använder jag en mygga, en Audio Technica ATR3350. Ljudet blir bra och den är pålitlig. Nackdelen är förstås att den är trådad så man har alltid en sladd att ibland slåss med. Men tråd innebär en pålitlighet som är svår att slå.

Ibland använder jag två myggor. Med två myggor blir problemet att jag har bara en 3,5mm-ingång på H1:an. Men med en HOSA YMM-261 blir det så smidigt.

Hur det fungerar exakt vet jag inte men med båda myggorna inkopplade så blir en mygga en kanal och den andra myggan den andra kanalen i en stereoinspelning. Alltså en mygga blir vänster och den andra höger i en stereoinspelning.

Sen i redigering (i mitt fall Adobe Audition) så kan jag separera stereospåret till två monospår och redigera dem var för sig. För det jag gör så duger ett monospår per person alldeles utmärkt. Stereo skulle inte tillföra mycket för det tal jag spelar in. Visserligen smyger en del ljud från den andra personens röst in på ”fel” kanal men det är hanterbart.

Den här uppsättningen duger alldeles utmärkt för att spela in en intervju där jag vill ha med min röst också. Vissa intervjuer så behövs inte det, då duger en mikrofon förstås.

Denna lösning är förstås inte den bästa, det vore separata ingångar för båda mikrofonerna och att de spelas in helt oberoende av varandra. Men med denna lilla adapter får man till en sorts fattigmanslösning som ändå är hyfsat bra.