Sony Ax53 videokamera

Telefoner och systemkameror kan producera väldigt bra video idag. Men fortfarande är specialiserade videokameror bäst på en rad områden. Därför skaffade jag en Sony Ax53.

Det är nog svårt att förstå för den som inte provat en videokamera men de är så lätta att arbeta med. En bra systemkamera kan ge mycket bra video (speciellt ett läckert, kort skärpedjup) men kräver en hel del mer arbete, samma gäller för de bästa telefoner som iPhone. Autofokus och exponering är bara två saker som liksom bara fungerar på en videokamera.

Min tanke är att i huvudsak filma intervjuer med den men det blir säkert annat också. Lägg till några schyssta led-ljus på stativ så är jag inte lika beroende av dagsljus, det blir nästa steg. Stativ har jag, mikrofoner likaså.

Eftersom den video jag producerar är HD ger 4k mig marginal att spela med i redigering. Med en och samma inspelning kan jag ha både en vidare bild och en närbild av en person, till exempel. Så jag försöker spela in lite för brett för att ha möjligheter i redigering. Samma är naturligtvis sant för alla 4k-video, inte bara från denna kamera. Det är inte lika bra som att filma med två kameror men det är en hyfsat bra nödlösning.

Det finns inte många videokameror som klarar 4k i detta prissegment. Panasonic Vfx990 är väl den främsta konkurrenten. Jag köpte Ax53 i första hand för det var sänkt pris men också för den har väldigt bra bildstabilisering, vilket förstås är bra om man kör utan stativ, vilket jag tror jag kommer göra en hel del.

Jag spelade in några av de sista avsnitten av Lars Kallsäbys julkalender med en lånad Ax33, 53:ans föregångare. Bland andra det här avsnittet:

Ax33:an använde jag också i intervjun med Karin Perers, det är kameran som filmar mer rakt framifrån, den andra var Panasonic G7.

Jag återkommer med lite video när jag fått kameran och spelat in något. Nu återstår också att skaffa snabbt minneskort, extra batteri och ND-filter.