Trådlös mikrofon med iPhone, något förenklat

Tidigare skrev jag hur jag fick en trådlös mikrofon att fungera med min iPhone 7. Nu har jag förenklat det lite grann.

Jag ville för egen del ha ett litet kit med trådlös mikrofon och mottagare. De Saramonic UwMic9 som partiet har är bra men lite stora och tunga (dessutom är de partiets). Jag köpte istället Boya BY-WM4 från Aliexpress, gick på runt en tusenlapp med DHL-frakt.

De är mycket mindre och lättare än Saramonics och kommer i ett litet fodral som gör förvaring i min ryggsäck mycket lättare. Dessutom tar de bara ett AA-batteri var i mottagare och sändare och ljudet låter riktigt bra tycker jag.

Att ansluta mottagaren till en kamera är inga problem, bara att plugga in. Men för iPhone krävs då speciell kabel förstås och den följer med. En generell regel är att ha både mikrofon och mottagare på innan man ansluter till telefonen. Om man ansluter först och sen slår på så verkar det som telefonen och appar inte känner igen att det är en extern mikrofon ansluten.

Detta går också ganska enkelt att sätta på DJI Osmo Mobile. Den lilla lightning till 3,5mm-adaptern som man måste använda sticker ut lite från iPhone så hela telefonen förskjuts lite vilket man måste kompensera för. Då täcker inte telefonen den sensor på Osmon som känner av om man har en telefon monterad. Det löser sig med lite tejp över sensorn. Inte världens bästa lösning men funkar. Har man sen bara lite slack i ljudkabeln verkar Osmon funka bra.