Första stiftsfullmäktige

Idag var jag i Västanfors utanför Fagersta för min första stiftsfullmäktige. Jag och min stifts- och partikollega Ulrika Pettersson samåkte till Västanfors.

Dagens sammanträdde var mest formalia. Vi valde personer till de olika positioner som finns. För egen del var dagens höjdpunkt att jag blev invald till stiftsstyrelsen som ordinarie. Det blir spännande att se stiftets arbete lite mer från insidan. Församlingen är kyrkans huvudsakliga enhet och den där den mesta verksamheten händer förstås. Den är de flesta bekanta med. Men vad som händer på stiftsnivå är nog lite mer oklart, inte minst för mig, det kan jag villigt erkänna.

Ulla-Britt Holmér blev omvald som stiftsfullmäktiges ordförande. Jag kommer alltså jobba nära henne såväl som Karin Perers, centergruppens ordförande i stiftet. Karin sitter också i stiftsstyrelsen och blir styrelsens förste vice ordförande (ordförande är biskop Mikael Mogren). I stiftet samarbetar vi med Socialdemokraterna.

Stiftsfullmäktige sammanträder två gånger per år så nästa gång blir i juni. Däremellan har stiftsstyrelsen utbildning och sammanträde i januari (åtminstone).

Resten av veckan blir det fullt av kommunpolitik. Imorgon onsdag är det kommunstyrelse och torsdag kommunfullmäktige. På lördag åker jag till Rättvik för utbildning för nya förtroendevalda i kyrkan.

Först var det gudstjänst i Västanfors kyrka.
Jag blev invald i stiftsstyrelsen.
Stiftsfullmäktiges presidium lett av Ulla-Britt Holmér.
Biskop Mikael Mogren inleder stiftsfullmäktige.
Predikan av biskop Mikael Mogren.