Skriva debattartiklar

En sak man gör som politisk sekreterare är att skriva debattartiklar. Eller åtminstone utkast till artiklar som sedan ska filas på och godkännas av politiker. Man blir en spökskrivare kan man säga. Det är en aspekt av jobbet som jag uppskattar.

Däremot inte sagt att jag är speciellt bra på det. Att skriva bra överlag är en konst som jag tycker jag är acceptabelt bra på men långt från riktig bra. Och att skriva debattartiklar är en speciell konst, lite som att skriva bra tal tänker jag.

En sak som är svår är att hitta rätt balans mellan att skriva för allmänheten och för den man egentligen debatterar mot. Skriver man ett svar på en annan artikel som författats av t.ex. en politiker så vill man förstås bemöta vad de säger. Men samtidigt så kan vem som helst läsa artikeln så det måste man också ha i åtanke. Det gäller alltså att bemöta den man debatterar med men att göra det på ett sätt så i stort sett vem som helst kan förstå ens poäng om de läser texten.

Idag skrev jag ett utkast till debattartikel som förhoppningsvis ska publiceras senare i veckan. Även om det sällan är mitt namn som står under artikeln är det trevligt att se den text man jobbat på i tryck liksom.