Strategi för förbättring

Jag gillar TED och tittar ibland på någon TED-presentation. Det finns alla ämnen mellan himmel och jord och det kommer nytt hela tiden. Ikväll tittade jag på G. T. Bynom ”A republican mayor’s plan to replace partisanship with policy”.

Han är borgmästare i Tulsa, Oklahoma efter att ha vunnit över en borgmästare som hade suttit två mandatperioder. Hans motståndare hade en klassisk republikans kampanj: han skrev om hans stöd till Donald Trump, han protesterade mot President Obamas plan att ta in syrianska flyktingar i USA (även om inga av flyktingarna skulle komma till Tulsa), han körde negativa annonser om Bynom på TV, och skickade ut negativ material med posten. Och det ska tilläggas att Bynom också är republikan.

Bynoms svar på hans motståndares taktik? Han fokuserade på vad han ville åstadkomma för förändringar i Tulsa, hur han ville föra människor samman bakom en delad vision för hur Tulsa borde vara. Han svarade inte med fler negativa annonser utan med data och statistik. T.ex. ökad inkomst per person, ökat antal invånare

Bynom säger i TED-talet:

”Let’s agree to set aside our philosophical disagreements and focus on those aspirations that unite us. Let’s grasp the opportunity that is presented by innovation to build better communities for our neighbors. Let’s replace a focus on partisan division with the focus on results.

Och hur gör då Bynum detta? Han säger:

”1. Identify the goal that you want to achieve
2. Identify a measurement by which you can track progress toward that goal
3. Identify a way of testing that measurement cheaply and quickly
4. Deploy whatever strategies you think would work, test them, reduce funding for strategies that don’t work, and put your money into those strategies that do

Det låter onekligen enkelt och som sunt förnuft. Men jag undrar hur ofta vi faktiskt gör så i våra kommuner, regioner och i riksdagen.