Några tips för Filmic Pro

Oftast när jag spelar in video med iPhone (just nu en iPhone 7) så gör jag det med appen Filmic Pro. Den ger mer kontroll över olika aspekter av inspelningen, sådant som du helt enkelt inte kommer åt med Apples inbyggda kameraapp. Här är några saker jag alltid ställer in i Filmic Pro.

Upplösning och bildhastighet: det går att välja lite olika men jag kör oftast med 4k och 24 fps. 4k tar mycket plats och telefonen blir varm och batteriet dräneras fort. Men det ger dig lite utrymme att spela med i redigering.

Vitbalans: När du ställt in kameravinkel mm, lås vitbalansen genom att klicka på wb-ikonen.

Färgprofil: Filmic Pro har en Log-profil som ger dig mer möjlighet att dra ut detaljer ur bilden när du redigerar. Men jag håller FP på standardinställningen, det ser bra ut för det mesta.

Exponering: Jag ställer oftast in exponering manuellt. Jag klickar på ikonen A nere till vänster, sen solen/kugghjulet längst upp, sen drar jag fingret in från vänstra skärmsidan, då kan jag dra exponering upp eller ner. Det du vill ha på ditt huvudmotiv är grönt och undvika rött som är överexponering.

Fokus: på liknande sätt gör jag med fokus. Klicka på ikonen fp längst upp, dra fingret in från skärmens högra kant och dra upp och ner. Då indikerar appen vad som är i fokus.

Det finns mycket mer du kan göra i FP. Det är en mycket bra app, den bästa jag provat, speciellt om du är villig att ställa in lite själv.