Tankar om Annies tal

Centerpartiets partistämma började idag här i Malmö.
Sveriges mest populära partiledare Annie Lööf inledningstalade.

Uppdatering: här är Annies tal.

Det var som vanligt ett starkt och tydligt tal från Annie
och hon öppnade med att säga att hon ville prata om ett Sverige som är tryggare, öppnare och starkare.

Hon lade en hel del tid i sitt tal på hälsovård och social omsorg. När man är sjuk spelar inget annat någon roll än att bli frisk. Vi måste se till att sjuk- och hälsovården finns där för de som behöver den, i hela landet. Människor som räddar liv, som hjälper oss när vi är sjuka, de har min djupaste respekt, sa Annie.

Kopplat till den sociala omsorgen är förstås att människor har jobb som gör att de kan ta hand om sig själva och sin familj. Vi behöver göra mer för att människor inte ska tappa hoppet, vi ska jobba hårdare för de som håller på att ge upp. Många kämpar för att få pengarna att räcka till. Vi vill att människor med små marginaler ska få mer makt över sitt eget liv. Att sänka skatter är rätt, rättvist och solidariskt, sa Annie. Vi står för en politik som ökar friheten, som gör att människor får bestämma mer själva. Att sätta in för många käppar i hjulet för entreprenörer är det som att tvinga på företagare en alldeles för liten tröja.

Mest applåder fick Annie tror jag när hon pratade om den ökande och öppna rasismen, nazismen, extremismen från vänster och höger, nationalismen och populismen som vi ser i Sverige. Annie sa att oavsett var hatet kommer ifrån ska vi stå upp, vi ska inte tystna. I oss möter hatet en motståndsrörelse som inte viker ner sig, som aldrig någonsin ger upp.

Tillsammans står vi för ett tryggare, öppnare och starkare Sverige. Vardagen ska vara trygg för alla människor, oavsett var man bor, sa Annie i sitt tal. När Sverige klyvs då ska vi driva på för att hålla ihop landet, det finns i vårt dna, något alla centerpartister kan hålla med om tror jag, instinktivt.