Warsawa dag 5

Dagen började med ett besök på museum och slutade i en kyrka. Vi försökte hinna med att besöka en rad ställen i Warsawa vi inte hunnit med ännu för imorgon åker vi hem.

Museum om warsawaupproret  1944

Nazityskland invaderade Polen 1 september 1939, Sovjetunion 17 september. Tyskland tvingade som mest ungefär 400 000 judar in i ett ghetto i Warsawa. Det var det största av runt 600 ghetton runt om i Polen.

Augusti 1944 stod Sovjetunionen alldeles utanför Warsawa. Då bestämde sig den polska hemarmén (home army) att starta ett uppror i tron att Sovjetunionen skulle inta staden inom snar framtid.

Stalin beordrade dock sina trupper att stanna utanför Warsawa. I Warsawa slogs polackerna ofta utan vapen och med lite mat, vatten och medicin mot en övermäktig nazimakt. 2 oktober kapitulerade polackerna. Då hade 10 000 stridande och 400 000 civila polacker dött.

Efter kapitulationen plundrade tyskarna Warsawa och brände och sprängde nästan hela staden till grunden.

Museet är väl värt ett besök. Utställningen är bra och informativ. Däremot är museet stökigt och det är svårt att följa slingan liksom. Vi skaffade ljudguide men det var svårt att följa var man var och vilket nummer man skulle lyssna till och vilket nummer man skulle gå till därnäst.

Warszawas Heliga Trefaldighets evangelisk-lutherska kyrka

Redan i tisdags gick vi förbi kyrkan men den var då låst. Det visar sig att kyrkan undergår omfattande restaurering, den största efter den byggdes upp efter förstörelsen under andra världskriget.

Dariusz Bruncz som jobbar för församlingen var vänlig nog att visa oss runt. Även om det inte var mycket att se var det trevligt att se insidan. Församlingen består av ungefär 1 800 personer varav runt 200 kommer till mässa varje söndag.

Diverse