Warsawa dag 4

Vi hade en fin plan i morse för vad vi skulle göra. Men den fick omarbetas när det började regna strax efter lunch.

Old town

Dagen började i Warsawas old town (gamla stan). Den blev helt förstörd, som större delen av hela staden, i andra världskriget men har byggts upp efter gamla ritningar och fotografier.

Den känns lite som gamla stan i Stockholm: intimt med smala gator, många caféer och restauranger, antikaffärer och smyckesaffärer. Ändå väl värt att besöka om du kommer till Warsawa.

Ovan: Kungliga palatset.

St. Anne-kyrkan

Kyrkan St. Anne är en fin katolsk kyrka. De har tydligen orgelkonserter kl. 12 och vi kom precis i tid för att höra Kamil Stec spela i cirka 30-minuter. Min favorit var Johann Sebastian Bachs Toccata fuga i d-moll som jag också spelade in.

Ovan: St. Anne till höger i bilden.

Carmelitekyrkan

Ännu en jättefin kyrka i centrala Warsawa, värt ett besök.

Krigsmonument

Det regnade kraftigt när vi gick från gamla stan till nästa destination men vi stannade vid monumentet över Warsawaupproret 1944.

Museet för de polska judarnas historia

Det här är ett imponerande museum. Byggnaden är snygg och spännande men än viktigare är förstås att utställningen är informativ och på samma gång underhållande. Underhållande låter fel med tanke på att en betydande del av utställningen handlar om hemska saker som förintelsen.

Diverse


Ovan: Presidentpalatset.