Warsawa dag 2 – Auschwitz

Över en miljoner människor mördades i Auschwitz. Tänk på det en stund. 1,1 miljoner människor är den officiella siffran men upp till 1,5 miljoner är möjligt tydligen. Ingen vet exakt och vi kommer aldrig få veta. Igår var vi i Auschwitz och det var minst sagt omtumlande och upprörande.

Auschwitz är tyskarnas namn för den Polska staden Oświęcim där Nazityskland 1940 tog över polska armébaracker för att skapa ett koncentrations- och arbetsläger (Auschwitz 1).

Senare i 1941 så började man bygga ett mycket större läger, Auschwitz 2, i Birkenau (Brzezinka på polska) några kilometer från Auschwitz 1. Man skövlade helt enkelt den stad som låg där med marken och byggde lägret, bland annat med tegelstenar från de tidigare byggnaderna. Detta läger är det som de flest känner igen från film och tv. Även om tyskarna började experimentera med gaskammare i Auschwitz 1 var det i Auschwitz 2 som det blir massmördande på en industriell skala med upp till 2000 människor åt gången per gaskammare.

Det var ett omskakande och upprörande besök med många känslor på en gång. Den stora frågan är förstås hur kan människor göra så här mot varandra? Hur kan man ens komma på idén att planera för att massmörda människor? Och hur kan människor förneka det som hände och fortsätta framföra nazism, rasism och främlingsfientlighet idag?

Vi åkte till Auschwitz med Warsaw Travel Tours och vi kan varmt rekommendera dem. Allt sköttes via e-post och de tog hand om allt. De hämtade oss vid hotellet i Warsawa och såg till att vi kom med tåget till Krakow (ungefär fyra timmar). En guide hämtade oss i Krakow och körde oss till Auschwitz (ungefär en timme). Sen såg de till att vi kom hem igen också. Det blev en lång dag (4:30-21:30) och det var väldigt varmt men det är petitesser i jämförelse med alla människor som skickades till Auschwitz. Man känner sig verkligen liten när man klagar för att det är för varmt när så många människor led och dog på samma mark man går på.

Auschwitz 1

Auschwitz 1 är till ytan ganska litet. Man går in genom den kända grinden där det står ”Arbeit macht frei” (arbete gör dig fri). Den första gaskammaren finns här och den har överlevt främst för att den användes som skyddsrum av tyskarna. Här experimenterade Dr. Mengele på kvinnor och bar.

Ovan: vår guide Barbara var jättebra, kunnig och trevlig.

Ovan: Judar som hade kommit till Auschwitz tvingades skicka vykort tillbaka till sina familjer som. Vykorten visade glada bilder av lägret och sa att här har vi det bra. Detta så att de som kommer efter ska vara välvilligt inställda till att också bli skickade till lägret.

Ovan: Cyklon-B användes i gaskamrarna. När de små pillren som låg i burkar (nedan) släpptes ner i gaskammaren genom hål i taken (bild längre ner) reagerade kemikalierna med luften avges cyanvätegas. Det tog upp till 20 minuter för fångarna i gaskamrarna att dö. Sedan bars de ut och eldades upp i krematorier.

Ovan: När fångarna kom till Auschwitz via tåg togs alla deras ägodelar ifrån dem, inklusive glasögon.

Ovan: Fångarna som kom till lägret med tåg hade packat sina mest viktiga ägodelar i väskor. De fick ta en väska var med sig. När de anlände så skrev de sina namn på väskorna för de trodde att de skulle få dem tillbaka, vilket de naturligtvis inte fick.

Ovan: Så här bodde fångarna i Auschwitz 1.

Ovan: På platsen där Gestapo hade sitt kontor i Auschwitz 1 hängdes lägrets första kommendant, Robert Höss. Höss bodde med sin familj i en villa bara cirka 200 meter från den plats han hängdes och den första gaskammaren.


Ovan: Det lilla hål i taket på gaskammaren genom vilket burkarna med cyklon-B släpptes.

Ovan: Ungnarna i krematoriet i anslutning till gaskammaren.

Auschwitz 2

Det som snabbt slår en med Birkenau är hur stort det är, helt enormt faktiskt och då besökte vi ändå inte några av de flera mindre läger som låg runt huvudlägret. Totalt fanns tror jag det fanns runt 40 läger.

Birkenau är som en jättestor platt yta med en mängd barracker på. De flesta baracker står inte kvar längre, man ser bara skorstenar i tegel och diverse högar med tegel och grus. Här bodde människor i upp till 700 personer per barrack, totalt 200-300 tusen fångar om jag minns rätt.

De delade på plats i en flervåningssäng med halm och en filt var, de svagaste fick sova på golvet. Kaminer fanns för värme men inget att elda med. Fönster fanns men de gick inte att öppna för lite svalka på sommaren. Tvätt- och toalett fanns men fångarna hade knappt tid att använda dem. Dessutom hade de bara kläderna på kroppen så de kunde inte bara tvätta och byta. De jobbade 11 timmar varje dag och levde på nästan ingen näring alls.

Ovan: Genom den här porten kom alla tåg med människor till Auschwitz 2.

Ovan: En av tågvagnarna i vilken människor skickades till Auschwitz och andra läger runt om i Europa. Totalt runt fyra miljoner människor skickades till läger och bara i Auschwitz dog runt 1,1 miljoner. Resorna i dessa tågvagnar tog i genomsnitt fyra dagar och det fanns inget vatten eller mat, bara en hink att använda som toalett. Den längsta transporten man känner till är tydligen 18 dagar. Då var alla döda när dörrarna öppnades.

Direkt när de klev av tågen sorterades alla deras ägodelar som väskor ut och lades på hög. Människorna fick ställa sig i led och en SS-läkare eller officer sorterade ut de som skulle leva och de som skulle direkt till gaskammare. Generellt så ansågs män arbetsföra så de blev fångar och arbetade; barn, kvinnor och äldre skickades direkt till gaskammare.

Ovan: Monument över alla människor som dog i Auschwitz.

Ovan och nedan: En av gaskamrarna i Auschwitz 2 som tyskarna förstörde innan de flydde 1945. Innan fångarna leddes in i gaskamrarna fick de klä av sig, deras hår klipptes av, glasögon togs och guldtänder drogs ur. T.ex. fanns i lägret över sju ton mänskligt hår i Auschwitz 2 när röda armén anlände 1945. Allt det som samlades in skickades till Tyskland för att säljas till tyska företag och användas i den tyska krigsmaskinen. Cyniskt folkmord på en industriell nivå som är omöjlig att förstå.

Ovan: När kropparna brändes i krematorierna så blev det förstås aska över. I början hällde tyskarna askan i gropar som den här. Senare, när det blev för mycket aska för att bara hälla i gropar började de använda askan som gödningsmedel på åkrarna runt omkring Auschwitz.

Ovan: Det här är en av de första barackerna som byggdes i Auschwitz 2 och den användes som kök, det ser vi på de många skorstenarna. Som jag nämnde tidigare så kommer tegelstenarna från byggnaderna i den stad som jämnades med marken för att ge plats åt lägret.

Ovan: I barackerna hade fångarna inte tillgång till något sätt att tvätta sig själva eller sina kläder. Allvarliga sjukdomar spred sig snabbt och tyskarna ville inte gå in i några baracker för risken av att bli smittade. Då byggde tyskarna baracker med vatten- och tvättmöjligheter, som denna. Men det hjälpte fångarna knappt alls för de arbetade 11 timmar per dag och hade inga extra kläder att byta till