Warsawa dag 1

Vi kom till Warsawa igår men då blev det bara middag och lägga oss tidigt. Idag tog vi det ganska lugnt men hann ändå med några saker på vår lista. Här är några foton från dagen.

Leica gallery

Vi gick från vårt hotell först till Leica Store. De har just nu en utställning av den utmärkta fotografen Alex Webb. Vi köpte några böcker (ganska billigt, faktiskt) och tittade på Leicakameror (relativt billiga).

Nationalmuseet i Warsawa

Ett väldigt fint museum och vi orkade inte riktigt igenom hela. Men vi tittade på en utställning av målningar från medeltida Nederländerna. En del av den utställningen visade upp exempel på målningar och infraröda skanningar av desamma. Via IR-skanningen ser man de olika stegen i målningsprocessen, bland annat hur den har börjat med en sketch via penna eller kol och sedan målats i omgångar. Fascinerande att se hur man för så länge sedan skapade dessa vackra målningar.

Vi tittade också på en utställning av skulpturer och målningar från kyrkor främst i Polen från medeltiden.

Den mest spännande utställningen var dock den om Ungerns fotografiska historia från 1800-talet till idag. En av mina favoriter André Kertész visades upp förstås men också många andra. Till exempel, Robert Capa känner du säkert till.

Holy cross-kyrkan

En ganska stor katolsk kyrka i centrala Warsawa. En kyrka anlades tydligen på det stället tidigt 1400-tal. Kyrkan nästan totalförstördes under andra världskriget och har i steg byggts upp igen.

Church of St. Joseph of the Visitationists

Vad kyrkan heter på svenska har jag inte lyckats lista ut men det är en ganska liten katolsk kyrka centralt i Warsawa. I anslutning till kyrkan finns ett kloster och ett antal nunnor städade kyrkan när vi var där. Efter att ha först byggts som träkyrka 1651 byggdes den kyrka vi ser idag 1664-1761 och har byggts om och byggts till sedan dess.

Okände soldatens grav

Nuvarande Polen föddes som land 1918 efter första världskriget. När kriget inleddes var Polens geografiska yta uppdelad mellan Tyskland, Österrike-Ungern och Ryssland. Totalt slogs runt två miljoner polacker i kriget och nästan en fjärdedel dog. Andra världskriget började som vi vet med att Tyskland invaderade Polen i september 1939 följt av Sovjetunionen. Polen drabbades hårt under kriget och över sex miljoner människor dog, ungefär en femtedel av befolkningen.

Diverse

Här kommer några bilder som inte hör hemma under någon av de tidigare rubrikerna.