Äktenskapet mellan en nunna som rymt och en avfälling till munk

Jag har precis läst klart boken ”Katharina and Martin Luther: the radical marriage och a runaway nun and a renegade monk ” och jag rekommenderar den varmt.

Den fokuserar på äktenskapet mellan Martin Luther och hans hustru Katharina von Bora. Hon hade tvingats in i kloster i unga år, han hade frivilligt blivit munk också i ganska unga år. Tillfälligheter förde dem samman och de gifte sig och äktenskapet blev tydligen riktigt lyckligt. De levde tillsammans i lite över 20 år och älskade och respekterade varandra. Som författaren Michelle DeRusha skriver i slutet av boken: ”Den protestantiska reformationen hade skett även utan äktenskapet mellan Luther och Katharina. Men Luther hade inte varit samma reformator utan Katharina”. För mig ett annorlunda och nytt perspektiv på Luther, rekommenderas.