SSU vill informera om kyrkovalet, försöket slår bakut

Dagen rapporterade igår om sajten kyrkovalet.info som uppmanar att man går och röstar i kyrkovalet. Den till synes neutrala sidan drivs av SSU.

Det är sannerligen inte lätt att veta att sidan har lagts upp av SSU. Bara en liten text vittnar om det. Visserligen tar texten på sidan upp sådant som S/SSU vill framföra i iyrkovalet men de frågor som nämns kan flera andra nomineringsgrupper också skriva under på.

Visst är det bra att vilja öka valdeltagandet, det tycker väl alla. SSU:s pressekreterare säger till Dagen:

”Sidan är tänkt att mobilisera väljare och få upp valdeltagandet. Den ska inte ses som en del av den socialdemokratiska kyrkovalskampanjen”.

Tyvärr riskerar det hela att få motsatt effekt när nu sanningen kom fram.

De som skapade sidan har helt klart försökt göra den så lik en av Svenska kyrkans sidor som möjligt. Meningen med det kan väl inte vara annan än att de ville att besökare ska tro att det är kyrkans sida och därför fylla i formuläret. Genom att fylla i formuläret: ”så samtycker du att SSU får behandla dina personuppgifter för att informera dig om kyrkovalet. Dina uppgifter kommer att raderas efter 17 september.”

Fult gjort, tycker jag, även om syftet kanske var nobelt. Och det skulle jag tycka även om det hade varit CUF som hade gjort det.

I en uppföljning säger nu SSU att de kommer uppdatera sidan och lägga in sin logotyp så det blir tydligt för besökare vem som står bakom den.