Läser om Luther

Min sommarledighet har börjat delvis i rasande fart och delvis i lugn och ro. I rasande fart för jag har på två dagar nu läst fyra böcker. I lugn och ro för det är nästan det enda jag gjort. Här är de böcker jag klarat av hittills.

Being Lutheran, av A. Trevor Sutton. Den här boken är det fart och fläkt i. Det känns som att det går undan när Sutton skriver och att man nästan måste läsa den lika snabbt. Sutton använder många moderna exempel och liknelser, så texten känns fräsch. Han tar många exempel i Martin Luthers texter såväl som Bibeln. Här finns det mycket att tänka på för i huvudsak Lutheraner men även för andra. Rekommenderas varmt.

Why should I trust the Bible? Också av A. Trevor Sutton. Här tar sig Sutton med samma stil som i Being Lutheran an kritik mot Bibeln. Han redogör för kritiken, som t.ex. att Bibeln saknar historisk vetenskaplig grund och går igenom motargumenten. Han sammanfattar dock boken med att det finns ett argument för att man ska tro och lita på Bibeln: Jesus. Även om jag gillade Being Lutheran bättre som bok är det här också en bok jag varmt rekommenderar.

The reformation: how a monk and a mallet changed the world, av Stephen J. Nichols. Den här boken handlar alltså inte bara om Luther utan om flera viktiga personer i reformationen som Zwingli, Calvin osv. Det är bra att få perspektiv. Vi ska vara tacksamma för Luther men han äe förstås långt från den enda som förtjänar vårt tack.

Efter folkkyrkan: en teologi om kyrkan i det efterkristna samhället, av Patrik Hagman. Boken beskriva som ”en hybrid mellan en teologisk studie och ett debattinlägg, ett försök att greppa de lutherska folkkyrkornas nuvarande situation och söka en väg framåt”. Det stämmer väl med mina första intryck av boken. Hagman probelmatiserar kyrkans nuläge, spekulerar om framtiden och ger förslag på hur framtiden bör tas an. Den teologiska delen är lite svår för mig och därför också kanske tore och tråkig. Men de delar jag tar till mig är spännande och leder till vidare tankar. Av de böcker kag nu läst är den här mest svårsmält och jag får be om att återkomma senare med mer samlade tankar. Hagman har också öppnat mina ögon för en rad andra vars verk jag ska läsa, bland andra Dietrich Bonhoeffer och John Howard Yoder.

Jag nämner en bok till som jag läste nyligen men inte de senaste två dagarna. Den passar dock in bra i sällskapet.

Brand Luther, av Andrew Pettegrew. Den handlar om Martin Luthers liv och gärning men behandlar det nästan aom en moder biografi av en kändis. Pettegrew visar hur Luther drog stor nytta av boktryckarkonsten och vise versa. Boktryckare på Luthers tid ville inget hellre än att trycka Luthers verk för se sålde. En läsvärd bok för ett annorlunda perspektiv på Luther.