Kyrkan mitt i Almedalen

I tisdags upplevde jag mitt första Almedalen, faktiskt mitt första besök på Gotland. Det blev 27 timmar på Gotland, tisdag till onsdag morgon. Men även på den korta tiden hann jag med en hel del.

Jag var där för att stötta kommunalrådet Lars Kallsäby som deltog i ett antal byggrelaterade seminarier och möten. Vi hade ett fullspäckat schema men jag hann ändå med några egna exkursioner.

Det är tre intryck och aktiviteter jag speciellt vill nämna.

Först är det förstås Annie Lööfs tal på tisdagkvällen. Det var skarpare och bättre än jag sett henne tidigare. Hon markerade tydligt mot all sorts extremism varde nazism, islamism eller annat. Hon talade tydligt om våra värderingar och vägen framåt. Det gjorde mig glad och stolt.

Sen råkade jag på ett seminarium mest av slump. Det var Grant Thornton som hade bjudit in ärkebiskop Antje Jackelén och Jan Eliasson till ett samtal om värderingar och extremism. Det var lärorikt, tänkvärt och roligt på samma gång. Vilken fantastisk ynnest att få lyssna på dessa två duktiga och erfarna människor.

Sist vill jag nämna Annie Lööf igen. Hon deltog sent på kvällen i ett Nikodemussamtal i S:ta Maria domkyrka. Det handlade om lite av varje, om politik, tro, kyrkan, att vara förälder mm. Samtalet var förstås mer personligt och nära än hennes tal tidigare på kvällen. Sången som fyllde den näst intill fullsatta kyrkan spred värme och jag kände återigen en glädje och stolthet.