Ursäkta mig

Det händer mig nu och då att jag står i kön i mataffären och någon bakifrån tränger sig förbi utan att säga något. Jag menar då inte att de tränger sig fram för att komma före i kön utan för att de vill ut ur affären. Byt ut mataffären mot annan lokal och samma scenario upprepar sig. Det verkar som en hel del människor vill inkräkta på min personliga sfär utan att säga ”ursäkta mig”.

Om det vore jag som ville komma förbi i en situation där en eller fler personer mer eller mindre blockerar min väg skulle jag vänta någon sekund först. Märker jag att de inte självmant flyttar på sig säger jag ”ursäkta mig”. Då flyttar de sig allt som oftast på sig.

Det här är ingen åldersfråga, i alla fall inte så att yngre människor gör det oftare. Snarare tvärtom skulle jag säga, att människor mer i min ålder, någonstans mitt i livet, gör det oftare. De yngre uppfattar jag faktisk som mer artiga, i alla fall vad gäller just detta.

Känner du igen dig? Är du den som tränger dig förbi utan att säga något eller säger du först ”ursäkta mig”?