Vissa hävdar att politiken ska bort från kyrkan

Centerpartiet ställer upp i kyrkovalet som nomineringsgrupp. Av de politiska partierna i riksdagen är det bara C, S och SD som gör så. Det kan man tycka som man vill om förstås men ibland tycker jag det är intressant när röster höjs för att politiken ska bort från kyrkan. Jag kan förstå om man vill att partier inte ska ställa upp i valet som nomineringsgrupper men att politik ska bort från kyrkan förstår jag inte. Vad är alternativet?

Öppen Kyrka (ÖKA) är en nomineringsgrupp som nämns i en artikel i Kyrkans Tidning. En artikel som är som ett litet mikrokosmos av politik. Byt ut ÖKA och kyrkan mot vilket parti i vilken kommun som helst och artikeln fungerar lika bra.

När tre Öka-ledamöter röstade för att anställa en kyrkoherde som inte viger samkönade uppmanade ledningen dem att lämna sina poster.

”Som representant för nomineringsgruppen ska man arbeta för att få präster som viger samkönade par”, säger ordföranden som ”skrev brevet som uppmanade de tre att lämna sina poster.”.

”Samtidigt vill hon betona att det inte rör sig om en uteslutning.”

Det skulle alltså väljas ny kyrkoherde i S:t Pauli församling i Göteborg. Fyra Öka-medlemmar skulle rösta. Tre av dem valde att rösta för en kandidat som inte viger homosexuella par.

Ordföranden ”menar att de tre borde ha lagt ner sina röster istället” och hävdar ”är man det minsta tveksam så ska man gå tillbaka till vårt program och se vad man har lovat att följa”.

Kort sagt, lite ”Dynasty” över det hela. Eller som vi ofta också kallar det, politik.