Vad är en bra predikan?

Jag läste precis en ledare av Carl-Henrik Jaktlund i Dagen. Den fick mig att börja tänka på vad som gör en bra predikan. Han berättar om ett råd som en pastor givit till pastorsstudenter som ska ut på praktik: ”Tänk på vilka ni predikar för.”

Det tycker jag är ett jättebra tips.

Nyligen var vi på söndagsgudstjänst i en för oss ny kyrka. Själva mässan verkade lite mer traditionell än vi är vana vid, inget fel i det nödvändigtvis och inget jag hajade till vid då i alla fall. Men när predikan började kändes den som att prästen mer eller mindre läste från Bibeln. Det gjorde hen förstås inte, inte hela predikan i alla fall, men det kändes så på språket och strukturen.

Inget som träffade mig i alla fall.

En predikan tycker jag ska vara personlig, aktuell och knyta an till människors vardag. Hur vi praktiskt kan hantera det hemska terrordådet i Stockholm är ett bra exempel.

Den får gärna innehålla citat från Bibeln och andra relevanta texter.

Och den får gärna vara lite rolig, där det passar sig förstås.

Sen är det klart att alla präster har olika personlighet, olika erfarenhet och olika talanger så alla kan inte vara jättebra på att skriva och framföra en predikan.