CCTV-objektiv för digital kamera

En av de roligaste och billigaste investeringar du kan göra för din digitala kamera är att köpa ett cctv-objektiv. Det är objektiv menat för övervakningskameror som finns billigt på bl.a. eBay.

Detta är helt manuella objektiv som fungerar bäst på mikro 4/3-kameror och andra digitala kameror med mindre sensorer. Du får alltså ställa in allt själv vilket är en viss utmaning i sig. De är ljusstarka och har ett väldigt litet skärpedjup. Och skärpan sitter i mitten och närmare kanterna blir bilden suddigare och mörkare. Bilden ovan är ett exempel.

Det är en väldigt speciell ”look” som du får och det är inte ett objektiv du arbetar snabbt med för det är helt manuellt. Dessutom är fokus svårt att sätta rätt för skärpedjupet är så litet. Kameran ska helst stå på stativ och det du fotar får inte röra sig för mycket.

Alltså är det en utmaning att fota med dessa objektiv men får du till det är effekten riktigt härlig. Och med en investering på bara några hundralappar har du inte mycket att förlora.

Det finns en mängd olika objektiv i olika prisklasser. Börja med ett billigt. Sök på eBay efter ”25mm f1.4 cctv” som en början. Objektivet kommer kräva en adapter för att passa din kamera men den ingår ofta eller kan köpas till väldigt billigt. Det finns många som är utan varumärke, de är billigast. Sen finns många av märket ”Fujian” och så finns några Pentax som är lite dyrare. Om de är så mycket bättre vet jag inte.