VLT börjar låsa in artiklar

Det rapporteras av P4 att VLT ska börja låsa in artiklar (samma för Sala Allehanda, Bergslagsbladet, Arboga tidning och Fagerstaposten). Alltså att de kommer börja ta betalt för vissa artiklar på nätet (40-60 procent av alla artiklar). Prenumeranter ska få läsa alla artiklar utan att betala.

Det var väl oundvikligt antar jag och principiellt har jag inget emot det. Det finns ingen universell rätt att alla ska alltid kunna läsa allt som en tidning producerar. Jag tänker tillbaka på den uppsjö av ofta starka reaktioner som VLT fick ta emot när de stängde kommentarsfälten på sin sajt. En del hävdade att det var emot yttrandefrihet och tryckfrihetsförordning, båda förstås helt absurda perspektiv. Tidningar är företag med kostnader som måste täckas. Bara reklam är förstås en väg att gå, som Västerås Tidning, men det är förstås inte enda vägen.

Följer man vad sägs på Facebook om detta är förstås många upprörda och säger att det innebär döden för VLT och de andra. Jag håller inte med. I nuläget betalar jag för VLT, DN, SvD och DI i digitalt format och alla gör något liknande. Visst är jag ibland irriterad om jag kommer till en nyhetssajt och något jag vill läsa är låst men jag förstås det och klickar vidare. Jag förutspår att MittMedia kommer återigen få en hel del kommentarer ungefär som när de stängde kommentarsfälten men att det lägger sig ganska snart.

Däremot håller jag med de som säger att MittMedia måste fokusera mer på det lokala och minska andelen material från t.ex. TT om Sverige och andra länder. Jag kanske är en minoritet men jag läser aldrig nyheter om Sverige och världen i VLT, det hoppar jag helt över för det får jag på andra ställen. Däremot skulle jag gärna läsa mer om Västerås och Västmanland, gärna undersökande journalistik.