Apropå nämndemannen som granskats av VLT

Sverigedemokraten och nämndemannen Martin Alexandersson har granskats av VLT. De fick tag på honom utanför hans arbetsplats och genomförde en intervju i all hast. Nu riskerar han avstängning och ordföranden för Sverigedemokraterna i Västerås ska bedöma hans lämplighet.

Idag gör VLT:s chefredaktör Daniel Nordström ett viktigt tillägg. Tidningens granskning handlar inte om att Alexandersson är sverigedemokrat, skriver Nordström, det handlar om hans förtroendeuppdrag som nämndeman.

Jag tycker det är bra att VLT och andra nyhetsmedia granskar politiker, folkvalda och andra i liknande situationer. Det är vad pressen ska göra och jag ser gärna mer av det.

Därmed utgår jag också ifrån att pressen ska göra det lika för alla partier. Har en centerpartist gjort liknande uttalanden som Alexandersson ska hen naturligtvis också granskas.

Men det är intressant vilken typ av kommentarer som följer VLT:s granskning, bl.a. på Facebook. Här är ett utdrag från en tråd jag har varit med i:

1

2

3

VLT har alltså ett ”personligt ogenomtänkt agg” mot Alexandersson, mot att han uttrycker ”personliga åsikter”. Sen blandas en rad andra ämnen in som inte har någon relation till deras granskning, som ”topplöner” och ”hemlösa”.

De ämnena är förstås också viktiga och värda granskning. Jag förutsätter att VLT granskar de och andra områden i framtiden. Men det har ingenting att göra med denna granskning.